Cotignac is één van de meest weerzinwekkendste en mooiste dorpjes, die de Provence rijk is. Cotignac is een zee van rust, een dorp waar je kunt bijkomen en genieten van het pittoreske dorpsplein, de gezellige winkeltjes, cafeetjes, restaurantjes en terrasjes. Maar Cotignac biedt niet alleen maar rust, maar heeft ook prachtige bezienswaardigheden. Het is een dorp met karakter. Maar wat maakt Cotignac nou zo bijzonder?

Rocher de Cotignac

Het dorp Cotignac is een niet zo groot dorp, wat maar een paar duizend inwoners telt. Het wordt gekenmerkt door de enorme rots de Rocher de Cotignac. Het dorp ziet er heel indrukwekkend uit, omdat de dorpskern volledig tegen de 400 meter brede en 80 meter hoge rots is gebouwd.

Op de top staan nog twee oude torens uit de 14e eeuw, die ooit een belangrijk onderdeel waren van het kasteel dat er heeft gestaan. Vanwege de enorme rots waartegen het dorp is gebouwd kreeg het de naam ‘Village de Caractière,’ in de volksmond beter bekend als het ‘Saint Tropez van VAR.’

De oorsprong van La Cassole en haar grotten

Het riviertje La Cassole stroomt door het dorpje heen. Dit riviertje is ontstaan uit een mooie waterval, die langs de rots stroomt. Niet alleen het riviertje La Cassole is door de waterval ontstaan, het heeft er ook voor gezorgd dat er talrijke grotten in de rotswand zijn ontstaan door het water uitgeslepen.

In vroegere tijden boden deze grotten een onderdak aan holbewoners. Er werd zelfs een openluchttheater uitgehouwen in de rots. Jaarlijks vindt hier een muziek- en theatervoorstelling plaats. Zeker interessant om dit eens bij te wonen.

Eén van de grotten heeft zelfs twee verdiepingen, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt. Op je weg naar deze grot kom je langs diverse kloven van wel 50 meter diep. Dat maakt deze wandeltocht tot een enorme beleving, maar mensen met hoogte vrees kunnen beter beneden blijven.

Het dorp Cotignac

Als je door de hoofdstraat van Cotignac wandelt zie je gebouwen met gevels uit de 16e en 18e eeuw. Het dorp heeft ook 18 fonteinen staan die dateren uit de 17e eeuw. Het mooiste exemplaar staat op het dorpsplein.

Het dorpsplein ligt verscholen onder platanen, die eeuwenoud zijn. In de warme zomermaanden bieden die koelte en schaduw. Iedere dinsdag tref je hier de wekelijkse markt aan, met zijn typische Provençaalse geuren en kleuren. De producten, die op deze markt worden aangeboden zijn vooral biologisch.

In de zomermaanden worden er nog veel meer markten georganiseerd zoals artisanale markten, brocante markten, rommelmarkten en avondmarkten.

Een willekeurige straat in Cotignac

Culinaire gebied

Op het gebied van culinair heeft Cotignac een aanbod van diverse restaurantjes en cafeetjes. De meeste hebben een schitterend terras onder de platanen van Cours Gambetta.

In deze restaurantjes kun je lekker eten, maar wil je even iets anders dan kun je ook naar Fox Amphoux rijden, dat een kleine 13 kilometer verderop ligt. Midden in dit kleine dorp bevindt zich een trap, die je naar een schitterend uitzicht over de streek leidt. Even buiten het dorp bevindt zich restaurant ‘la table de Fanette.’ Hier kun je echt heerlijk eten.

Cotignac speciaal voor wijnliefhebbers

Ben jij een echte wijnliefhebber, dan moet je zeker naar Cotignac gaan. Het dorp ligt aan de wijnroute van de Provence. Er zijn verschillende wijndomeinen waar je op je gemak verschillende fruitige wijnen kunt proeven.

Leverancier van olijfolie

Als je dacht dat je nu wel alles weet over Cotignac, dan heb je het mis. Want wist je dat Cotignac ook de leverancier is van de zuiverste olijfolie? Vroeger had het dorp wel liefst veertien olijfpersen staan, maar tegenwoordig is er nog maar één die echt in werking is te zien. Deze olijfpers kon na een flinke restauratie weer aan de slag.

Cotignac is een dorp waar veel te proeven, te zien, te doen en te beleven is. Een dorp met karakter.