Frankrijk is niet alleen het land van de wintersport, maar heeft ook andere kwaliteiten, waarvan je het hele jaar door kunt genieten. Gezonde berglucht, prachtige panorama’s, culinaire hoogstandjes en schitterende wijnregio’s zijn naast de wintersport de pracht en praal van Frankrijk. Wil jij deze zomer naar Frankrijk en ben jij een echte wijnliefhebber, ga dan naar één van de wijnregio’s. Deze zijn op zichzelf al een reden om komende zomer naar de bergen te trekken. Ik zet de meest spectaculaire wijngebieden voor je op een rijtje.

Franse alpenwijnen hebben kwaliteit

Voor Nederlanders zijn de alpenwijnen geen onbekend fenomeen. Alleen verschijnen deze wijnen in minder grote getalen op onze markt, omdat ze vaak geteeld worden op steile terrassen. Dit kost enorm veel werk, want de condities zijn vaak lastig, maar dat gaat absoluut niet ten koste van de kwaliteit van deze alpenwijnen.

Wijnterrassen in Savoie

Savoie dat gelegen is in het gebied Rhône – Alpes, is vooral bekend als skigebied. Maar er komen ook een aantal bijzondere wijnen uit deze regio. Druivensoorten als Jaquère, Mondeuse en Altesse (Roussette) vinden hun oorsprong in dit gebied. Daarnaast worden hier ook de bekendere wijnsoorten Pinot Noir en Chardonnay verbouwt. De wijn wordt verbouwd op wijnterrassen met een hellingsgraad van 60 procent. De laagst gelegen wijnterrassen liggen nog steeds op een hoogte van 350 – 400 meter. Een hellingsgraad van 60 procent is behoorlijk steil, je kunt je dan misschien ook voorstellen dat de productie aan wijn, die geleverd wordt maar zeer beperkt is.

Wijn uit Bugey

In Bugey, gelegen in het departement Ain, is de wijngaard verdeeld in drie delen. De wijngaard is behoorlijk groot en neemt wel zo’n 500 hectare grond in beslag. De drie gebieden van de wijngaard zijn zeer divers met uiteenlopende soorten grond.

De wijngaard bij Cedron ligt op een steile helling en kenmerkt zich door de rode grond, die afkomstig is uit het Juratijdperk. Daarentegen ligt de wijngaard bij Montagnieu vele malen lager, vlak boven de oever van de Rhône. De druiven, die hier verbouwt worden, staan op kalkrijke grond. Het derde gedeelte van de wijngaard ligt bij Belley, op het voorgebergte van de Grand Colombier. Hier bestaat de grond uit resten kalk en morene.

Het is dan ook logisch, dat er door de verschillende diversiteit aan grond, een breed assortiment aan wijnen wordt geproduceerd. Er worden zowel rode wijnen zoals de Pinot Noir en de Poulsard geproduceerd als witte wijnen zoals Altesse en Chardonnay. Maar ook de traditionele Bugey wijnen doen het goed. Deze mousserende wijnen zijn er in rood en wit.

De Rangen van Thann, de meest zuidelijke wijngaard van de Elzas

De Rangen van Thann ligt helemaal aan het einde van de vallei, vlakbij de Zwitserse grens bij het dorpje Thann. De naam van de wijngaard ligt aan de oever van de rivier de Thur, die op sommige plekken wel een hellingsgraad van 90 procent bereikt. Dat verklaart tevens de naam van de wijngaard, want Range betekent in het Duits, helling.

Rangen-thann-grand-cru

Het aparte aan deze wijngaard is dat de druiven verbouwd worden op vulkanische grond. Doordat de grond zijn warmte behoud, kan het op de hoger gelegen gebieden behoorlijk warm worden, wat niet altijd zo goed voor de groei van de druif is. Daarentegen is vulkanische grond rijk aan mineralen, wat wel weer ten goede komt aan de druif. De meest bekende wijnsoorten uit deze streek zijn de Riesling en de Pinot Gris.

Wijngebied Château – Chalon

In dit gebied liggen vier wijngaarden die verspreid zijn over vier verschillende dorpjes in het Juragebergte. De wijngaarden van Château Chalon, Nevy-sur-Seille, Domblans en Ménétru-le-Vignoble zijn al eeuwen de trots van de regio. De wijngaarden liggen tegen steile hellingen. De wijnsoort, die hier geproduceerd wordt, is wel een hele unieke wijnsoort, vanwege zijn gele kleur. De Savagnin is een wijn, die je als wijnliefhebber zeker een keer moet proeven.

Wijngaarden van Diois

De wijngaarden van Diois zijn de hoogst gelegen wijngaarden van Frankrijk en liggen nabij het plaatsje Die. De wijnterrassen bevinden zich op wel 700 meter hoogte. Ideaal voor de druivenplanten, want die vinden hier de optimale condities. De voornaamste wijnsoort is de Clairette de Die, een mousserende wijn waarin de druif Muscat Blanc en de Clairette Blanc verwerkt zijn.

Vakantiehuizen in het land van de alpenwijnen

Ben jij geïnteresseerd geraakt, dan wil je natuurlijk jouw verblijf in Frankrijk tot een onvergetelijk avontuur maken. De ideale mogelijkheid is om te verblijven in een vakantiehuis. Je bent vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt, op welke tijd dan ook. Jij bent tijdens deze vakantie je eigen baas. Idealer kan niet.